Kegunaan daun salam
atau juga dikenali daun bay bukan sekadar penyedap rasa masakan, malah
berkhasiat untuk membantu mengatasi pelbagai masalah kesihatan dan
mengekalkan kesegaran tubuh.
Daun salam
dikatakan mampu melawan beberapa jenis kanser, malah pengambilan daun
salam secara teratur dapat meningkatkan daya tahan tubuh dan menjaga
kesihatan.
Mencegah kanser
Daun salam kaya dengan vitamin C, vitamin A, zat besi, kalsium dan magnesium. Kandungan lain yang terdapat di dalam daun salam
antaranya adalah kandungan asid caffeic, eugenol, quercetin dan
catechin. Parthenolide adalah zat fitonutrien yang terkandung di dalam
daun salam. Zat ini dipercayai dapat menyingkirkan sel kanser serviks
dengan cara menginduksi apoptosis, meminimumkan aktiviti penggalak tumor
dan menyingkir tumor yang berhubung dengan angiogenesis. Untuk
menggunakan daun ini, masukkan dua lembar daun salam dalam setiap
masakan atau menjadikannya teh.
Baik untuk kesihatan jantung
Daun salam
mengandung beberapa bahagian penting untuk kesihatan tubuh seperti asid
caffeic, fitonutrien dan salisilat yang berperanan penting untuk
menjaga kesihatan jantung sehingga seseorang yang mengambil daun salam atau mencampurkan daun salam ke dalam masakannya berisiko rendah untuk diserang penyakit jantung.
Mengatasi radang
Kandungan
parthenolide dalam daun salam berkhasiat sebagai agen antiradang semula
jadi. Daun salam membantu untuk menangani penyakit artritis dan beberapa
jenis radang lain. Selain itu, daun salam juga dapat membantu mengatasi
gangguan ketika haid pada wanita, mengatasi reumatik, mengubati luka
dan mengatasi gangguan kencing. Untuk memperoleh manfaat ini, anda boleh
merebus 10 lembar daun salam dengan tiga gelas air. Rebus dan minum
ramuan tersebut setiap hari secara teratur.
Mengubati gangguan pencernaan
Khasiat
daun salam juga dipercayai dapat membantu mengubati gangguan pencernaan
dan gangguan perut. Enzim yang terdapat di dalam daun salam dapat
membantu mengatasi kerosakan protein dan memperbaiki sistem pencernaan.
Jika anda mengalami gangguan pencernaan, minum air rebusan daun salam
secara teratur.
Mengatasi penyakit diabetes
Daun salam
berkhasiat sebagai antioksidan, antiinflamasi, antikulat dan
antibakteria. Sifat antioksidan yang dimiliki daun salam dapat membantu
mengatasi penyakit diabetes. Dengan antioksidan yang cukup, tubuh
penderita diabetes pun dapat memproses hormon insulin dengan lebih baik.
Baik untuk darah tinggi
Daun salam
memiliki kandungan flavonoid dan zat tanin yang cukup banyak untuk
membolehkannya mengatasi tekanan darah tinggi. Untuk menyebuhkan darah
tinggi dengan daun salam, siapkan 10 lembar daun salam. Cuci bersih daun
alam dan rebus dengan tiga gelas air. Didihkan dan biarkan hingga
airnya hanya tersisa satu gelas saja. Minum ramuan ini satu kali sehari
secara teratur.
Penyakit gout
Daun salam
juga sangat bermanfaat untuk menangani gout. Ia mengandungi vitamin B
kompleks dan vitamin C yang dapat membantu mengubati gout. Untuk
mengubati gout, sediakan 10 lembar daun salam yang sudah dijemur kering.
Cuci daun terbabit hingga bersih. Rebus daun salam dengan 10 gelas air
dan biarkan sampai hanya tinggal tujuh gelas. Minum air daripada rebusan
daun salam terbabit semasa masih panas.
Meningkatkan daya tahan tubuh
Daun salam
juga bermanfaat untuk meningkatkan daya tahan tubuh kerana daun salam
mengandung vitamin C dan memiliki sifat antioksidan semula jadi sehingga
dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Untuk mendapatkan khasiat
daun salam, campurkan daun salam dalam masakan.
Membantu program diet sihat
Mengambil
air rebusan daun salam juga dapat menjadi salah satu penyelesaian diet
semula jadi kerana daun salam mengandung enzim dan serat. Jika ingin
menjalankan diet sihat dengan daun salam, sediakan 30 lembar daun salam,
cuci bersih dan rebus dalam empat gelas air. Didihkan dan biarkan
sampai airnya tinggal separuh. Tunggu hingga sejuk dan minum ramuan ini
dua gelas setiap hari secara rutin sebelum tidur.
Sumber : Metro
Tiada ulasan:
Catat Ulasan