Ahad, 5 April 2015

Resepi - Bebola Tauhu Ayam


Mas buat petang semalam  teringin pulak bila nampak kat dapur Mamahawa, tapi Mamahawa tukar ayam dengan udang, banyak tau resepi tauhu kat dapur Mamahawa tu, kata Mamahawa resepi asal dari dapur CMG yang tengah panas dengan isu orang mencuri resepi tanpa izin tu...macam2 kan..., Bebola Tauhu Ayam ni memang sedap dicicah ngan sos cili...maceh yer Mamahawa dan CMG... 
 

Bebola Tauhu Ayam
Copy :  - Mamahawa 
           - CMG

Bahan :
  • 1/2 cawan isi ayam - kisar halus
  • 1 keping tauhu keras 
  • 1 biji bawang besar - dadu kasar dan goreng ngan sedikit mentega , biar sejuk
  • 4 camca serbuk roti - mas tak de jadi mas kisar roti biasa  ( 2 keping ) bersama daging ayam sekali
  • 1/2 inci halia - parut dan perah ambik jusnya
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam
  • garam secukup rasa
  • 1 pokok daun bawang - hiris halus
  • 1 biji cili merah - buang biji dan cincang halus 
Cara membuatnya :
  1. Lecek tauhu tadi hingga halus , masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit.
  2. Panaskan minyak, biarkan sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak, ambil 1/2 camca besar adunan dan buat bulat2 dengan tangan, masukkan ke dalam minyak sederhana panas tadi, buat 8 ke 10 biji bebola.
  3. Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili.....  



Mas buat petang semalam untuk berbuka puasa, teringin pulak bila nampak kat dapur Mamahawa, tapi Mamahawa tukar ayam dengan udang, banyak tau resepi tauhu kat dapur Mamahawa tu, kata Mamahawa resepi asal dari dapur CMG yang tengah panas dengan isu orang mencuri resepi tanpa izin tu...macam2 kan..., Bebola Tauhu Ayam ni memang sedap dicicah ngan sos cili...maceh yer Mamahawa dan CMG... Bebola Tauhu Ayam Copy : - Mamahawa - CMG Bahan : 1/2 cawan isi ayam - kisar halus 1 keping tauhu keras 1 biji bawang besar - dadu kasar dan goreng ngan sedikit mentega , biar sejuk 4 camca serbuk roti - mas tak de jadi mas kisar roti biasa ( 2 keping ) bersama daging ayam sekali 1/2 inci halia - parut dan perah ambik jusnya 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat 1/2 camca teh serbuk lada hitam garam secukup rasa 1 pokok daun bawang - hiris halus 1 biji cili merah - buang biji dan cincang halus Cara membuatnya : Lecek tauhu tadi hingga halus , masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit. Panaskan minyak, biarkan sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak, ambil 1/2 camca besar adunan dan buat bulat2 dengan tangan, masukkan ke dalam minyak sederhana panas tadi, buat 8 ke 10 biji bebola. Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili..... You might also like: Sup Tauhu Telur Tauhu Sos Cuka Tauge dan Tauhu Telur Masak Simple Linkwithin Dicatat oleh Mas di 5:50 AM No comments: Label: AYAM, TAUHU Pautan pada catatan ini Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare to Pinterest

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...