Mas buat petang semalam teringin pulak bila nampak kat dapur Mamahawa, tapi Mamahawa tukar ayam dengan udang, banyak tau resepi tauhu kat dapur Mamahawa tu, kata Mamahawa resepi asal dari dapur CMG yang
tengah panas dengan isu orang mencuri resepi tanpa izin tu...macam2
kan..., Bebola Tauhu Ayam ni memang sedap dicicah ngan sos cili...maceh
yer Mamahawa dan CMG...
Bebola Tauhu Ayam
Copy : - Mamahawa
- CMG
Bahan :
- 1/2 cawan isi ayam - kisar halus
- 1 keping tauhu keras
- 1 biji bawang besar - dadu kasar dan goreng ngan sedikit mentega , biar sejuk
- 4 camca serbuk roti - mas tak de jadi mas kisar roti biasa ( 2 keping ) bersama daging ayam sekali
- 1/2 inci halia - parut dan perah ambik jusnya
- 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- 1/2 camca teh serbuk lada hitam
- garam secukup rasa
- 1 pokok daun bawang - hiris halus
- 1 biji cili merah - buang biji dan cincang halus
Cara membuatnya :
- Lecek tauhu tadi hingga halus , masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit.
- Panaskan minyak, biarkan sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak, ambil 1/2 camca besar adunan dan buat bulat2 dengan tangan, masukkan ke dalam minyak sederhana panas tadi, buat 8 ke 10 biji bebola.
- Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili.....
Mas buat petang semalam untuk berbuka puasa, teringin pulak bila nampak
kat dapur Mamahawa, tapi Mamahawa tukar ayam dengan udang, banyak tau
resepi tauhu kat dapur Mamahawa tu, kata Mamahawa resepi asal dari dapur
CMG yang tengah panas dengan isu orang mencuri resepi tanpa izin
tu...macam2 kan..., Bebola Tauhu Ayam ni memang sedap dicicah ngan sos
cili...maceh yer Mamahawa dan CMG...
Bebola Tauhu Ayam
Copy : - Mamahawa
- CMG
Bahan :
1/2 cawan isi ayam - kisar halus
1 keping tauhu keras
1 biji bawang besar - dadu kasar dan goreng ngan sedikit mentega ,
biar sejuk
4 camca serbuk roti - mas tak de jadi mas kisar roti biasa ( 2
keping ) bersama daging ayam sekali
1/2 inci halia - parut dan perah ambik jusnya
1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
garam secukup rasa
1 pokok daun bawang - hiris halus
1 biji cili merah - buang biji dan cincang halus
Cara membuatnya :
Lecek tauhu tadi hingga halus , masukkan semua bahan2 diatas kecuali
garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15
minit.
Panaskan minyak, biarkan sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan
sedikit minyak, ambil 1/2 camca besar adunan dan buat bulat2 dengan
tangan, masukkan ke dalam minyak sederhana panas tadi, buat 8 ke 10 biji
bebola.
Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng
hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan
bersama sos cili.....
You might also like:
Sup Tauhu Telur
Tauhu Sos Cuka
Tauge dan Tauhu Telur Masak Simple
Linkwithin
Dicatat oleh Mas di 5:50 AM No comments:
Label: AYAM, TAUHU Pautan pada catatan ini
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare to Pinterest
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Tiada ulasan:
Catat Ulasan