Resepi -Kek Brownie Butter
Kek Brownie Butter
Ingredients
- Bahan Brownie :
- 1/4 cawan mentega
- 1/4 cawan gula perang
- 140 gm coklat masakan
- 1 biji telur gred A - dipukul
- 1/4 cawan tepung serbaguna
- Bahan Kek Butter :
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan gula atau mengikut citarasa masing2
- 2 biji telur gred A
- 1 cawan tepung serbaguna
- 1/4 sudu teh baking powder
- 50 ml susu segar
Instructions
- 1. Griskan loyang/bekas acuan bersaiz 10cm x 20cm (4×8-in) dengan menggunakan aluminium foil.
- 2. Panaskan ketuhar pada suhu 180C/350F.
- 3. Cara Membuat Brownie :
- 4. Cairkan
coklat masakan bersama mentega pada suhu ketuhar yang rendah. Keluarkan
dan ketepikan sehingga ianya sedikit menyejuk lalu masukkan gula perang
hancur dan kacau kesemuanya sehingga sebati.
- 5. Kemudian,
adunan tadi dimasukkan ke dalam mixer. Seterusnya, masukkan telur yang
telah dipukul, tepung serbaguna dan pukul lagi sehingga sebati.
- 6. Tuangkan adunan tersebut ke dalam loyang dan bakar dalam ketuhar pada selama 15 minit. Keluarkan dan sejukkan.
- 7. Cara Membuat Kek Butter :
- 8. Masukkan
telur ke dalam mixer satu persatu dan pukul hingga telur kembang.
Kemudian, masukkan gula dan pukul lagi sehingga gula hancur dan ia
sebati.
- 9. Seterusnya, masukkan tepung serbaguna
serta baking powder. Dan pukul lagi sehingga sebati dan akhirnya
masukkan susu segar dan kacau lagi.
- 10. Tuangkan adunan tadi keatas brownie yang telah
masak tadi dan bakar dalam ketuhar pada suhu 160C/320F selama 25-30
minit sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan