Kuih Talam Pisang.(sy guna loyang 4 segi 10x10 inci)
Bahan Utk Lapisan Bawah
- 3 1/2 cawan santan kelapa.
- 1 1/4 cawan tepung beras.
- 1/2 cawan tepung gandum.
- 1/2 cawan gula pasir.
- Secubit garam.
- 1 cawan pisang lenyek ( update-sy guna 6-7 biji pisang berangan masak saiz M)
- pewarna kuning-Yatie tambah
- Bancuhkan semua bahan-bahan di atas kecuali pisang.Tapiskan.
- Masak dengan menggunakan api yang perlahan.Bila hampir pekat masukkan pisang dan kacau rata.Masak hingga keluar wap.
- Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak, tuangkan adunan kedalam loyang.Adunan ni agak likat jadi ratakan dengan senduk plastik agar sekata ketebalannya.
- Kukus hingga masak (dlm 15 minit) dan cakar-cakar dengan garfu pada permukaannya.Ketepikan. Sekiranya ada sedikit air di permukaan, sengetkan loyang dan buangkan air tu guna sudu je/ lap guna tisu dapur.
- 3 cawan santan kelapa.
- 3/4 cawan tepung gandum.
- 1/4 cawan tepung jagung.
- 1/4 cawan gula pasir.
- secubit garam.
- Sedikit pewarna kuning-(sy bubuh di dalam adunan bawah)
- Satukan semua bahan-bahan di atas,Tapiskan.
- Masak dengan menggunakan api yang perlahan,bila naik wap tuangkan adunan keatas lapisan bawah tadi.
- Ratakan supaya mendapat ketebalan yang sekata.Kukus hingga masak (dlm 20 minit)
- Apabila masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih talam cepat basi.Selamat mencuba ya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan