Khamis, 23 April 2015

Resepi Ayam Masak Kari Hijau

Bahan-bahannya:
1/4 ekor ayam - yang sederhana besar
1 cawan santan pekat
2 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula halus
1.5 liter air
1 biji tomato dibelah 4
sedikit minyak untuk menumis
 
Bahan Kisar:

5 biji cili padi hijau
6 biji lada besar hijau
1 biji lada bengala hijau
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 batang serai
1/2 inci lengkuas
4 biji bawang putih
5 biji bawang merah

Cara-caranya:
Ayam dipotong ikut suka ya..
Panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi.
Masukkan serai, kacau hingga naik bau nya.
Kemudian, masukkan ayam, kacau biar rata. 
Tutup periuk dan biarkan hingga ayam empuk.
Bila ayam empuk, masukkan air.
Tunggu hingga mendidih, masukkan garam dan gula kemudian
masukkan santan, kacau tanpa henti.. slow2 je..
Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tomato.
Sesuaikan rasa. 

http://ruzitakitchen.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...