Sabtu, 12 April 2014

Resepi pembuka Selera - Kerabu Tomato Berdaging

Mudah di siapkan dan cepat habis.......... he.. he..he....
Photo: Ubahsuai pelbagai sayur atau ulam dengan ayam, udang dll. Mudah  sangat jika bahan sambal belacan sentiasa ada di dalam peti sejuk.

KERABU TOMATO BERDAGING
1 biji tomato (sederhana)
1 labu bawang besar
½ biji timun
200 gm daging, direbus 
 
Bahan sambal belacan
4 biji cili merah
7-8 biji cili padi
1 cm kiub belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula pasir
Garam secukup rasa

1. Potong berbaji nipis (wedges) tomato dan bawang besar. 
2. Potong timun menjadi kepingan nipis kemudian hiris halus. 
3. Potong daging nipis-nipis.
4. Tumbuk atau kisar bahan sambal belacan. 
5. Kemudian gaulkan dengan bahan lain. 
6. Tambah gula dan garam mengikut rasa.

1 biji tomato (sederhana)
1 labu bawang besar
½ biji timun

200 gm daging, direbus 
 

Bahan sambal belacan
4 biji cili merah
7-8 biji cili padi
1 cm kiub belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula pasir
Garam secukup rasa

1. Potong berbaji nipis (wedges) tomato dan bawang besar.
2. Potong timun menjadi kepingan nipis kemudian hiris halus.
3. Potong daging nipis-nipis.
4. Tumbuk atau kisar bahan sambal belacan.
5. Kemudian gaulkan dengan bahan lain.
6. Tambah gula dan garam mengikut rasa.
 http://ketayap2u.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...