Apakah Aditif
Aditif adalah bahan kimia yang dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan bagi tujuan meningkatkan kualiti, menambahkan keenakan dan memantapkan kesegaran sediaan-sediaaan tersebut. Penggunaan aditif sebenarnya bermula sejak ribuan tahun lalu. Nenek moyang kita telah menggunakan garam untuk mengawet daging dan ikan, rempah ratus untuk melazatkan makanan, dan cuka serta gula untuk menyimpan buah-buahan dalam bentuk jeruk. Aditif yang bertindak sebagai pewarna telah digunakan untuk memberi warna kuning kepada mentega sejak kurun ke-14 lagi. Penduduk Asia pula didapati telah menggunakan sejenis sup pekat berasaskan agen perasa terkenal, mononatrium glutamat atau MSG, sejak 2,000 tahun lalu.
Aditif adalah bahan kimia yang dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan bagi tujuan meningkatkan kualiti, menambahkan keenakan dan memantapkan kesegaran sediaan-sediaaan tersebut. Penggunaan aditif sebenarnya bermula sejak ribuan tahun lalu. Nenek moyang kita telah menggunakan garam untuk mengawet daging dan ikan, rempah ratus untuk melazatkan makanan, dan cuka serta gula untuk menyimpan buah-buahan dalam bentuk jeruk. Aditif yang bertindak sebagai pewarna telah digunakan untuk memberi warna kuning kepada mentega sejak kurun ke-14 lagi. Penduduk Asia pula didapati telah menggunakan sejenis sup pekat berasaskan agen perasa terkenal, mononatrium glutamat atau MSG, sejak 2,000 tahun lalu.
Pelbagai warna mengundang bahaya
Apakah Jenis-Jenis Aditif Dan Mengapa Aditif Perlu Dicampurkan Ke Dalam Makanan dan Ubat-ubatan?
Aditif boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut tujuan penggunaannya.
Agen emulsi seperti gam Arab dan lesitin ialah aditif yang
membolehkan makanan yang bahan asasnya terdiri daripada lemak dan air
diadun. Campuran ini kemudiannya boleh wujud dalam keadaan yang serasi.
Contohnya, agen emulsi mampu mengadunkan sediaan vitamin yang berasakan
lemak seperti minyak ikan dengan air untuk membentuk emulsi. Sediaan ini tinggi kekonsistenannya dan lebih sedap dimakan.
Agen-agen penstabil dan pemekat seperti garam alginat dan gliserin pula memberi makanan dan ubat-ubatan tekstur yang rata dan lembut.
Agen penghalang kerak memastikan makanan yang berbutir seperti garam dan gula sentiasa berberai.
Aditif juga bertindak mengekalkan dan meningkatkan nilai nutrisi makanan. Contohnya, vitamin dan bahan galian dicampurkan ringan seperti susu. tepung, bijirin dan marjerin bagi mewujudkan sumber makanan yang seimbang.
Aditif yang tergolong ke dalam kumpulan bahan pengawet digunakan bagi tujuan pengawetan mengekalkan makanan dalam keadaan baik dan selamat. Bahan pengawet seperti garam nitrat dan nitrit seumpamanya, amat penting bagi melindungi makanan berasaskan daging daripada dijangkiti kulat dan bakteria clostridium, botulidium iaitu mikroorganisma penyebab botulisme atau keracunan makanan.
Agen antioksidan seperti vitamin C dan vitmain E pula mampu
mengelak lemak dan minyak di dalam sediaan makanan daripada menjadi
masam atau tengik.
Agen ini juga digunakan untuk mengekalkan warna isi buah-buahan yang
siap dipotong. Tanpa agen antioksidan, warna isi buah epal dengan mudah
bertukar menjadi perang. Aditif juga digunakan untuk menaikkan bahan
makanan yang dimasak seperti kek dan roti .
Agen daripada kumpulan ini membebaskan asid apabila dipanaskan. Asid
yang terbebas mampu bertindak balas dengan soda penaik untuk memantapkan
rupa bentuk kek, roti dan biskut yang dibakar.
Agen penyedap seperti rempah ratus (halia dan bunga cengkih) dan bahan kimia sintetik (monosodium glutamat; MSG) digunakan dengan meluas untuk melazatkan makanan dan ubat-ubatan.
Bahan pewarna juga sering dicampurkan ke dalam makanan, terutamanya
kuih- muih dan ubat-ubatan untuk menambahkan daya tarikan sediaan
tersebut. Contoh bahan pewarna ialah FD&C Yellow No.6 yang digunakan
di dalam bijirin, makanan ringan dan roti.
Agen peluntur dingunakan untuk memutihkan makanan seperti agar-agar dan ubat-ubatan yang mudah bertukar warna terutama ketika di dalam penyimpanan.
Bagaimana Penggunaan Aditif Dikawal?
Oleh kerana aditif digunakan di dalam makanan dan ubat-ubatan dengan meluas, maka kawalan ketat terhadap penggunaannya amat penting sekali. Akta Makanan 1983 (Undang-undang Malaysia Akta 281) jelas menyatakan keperluan memastikan bahawa hanya bahan-bahan yang selamat dan sesuai sahaja boleh digunakan di dalam sediaan makanan dan minuman. Penggunaan aditif dalam ubat-ubatan pula dikawal oleh garis panduan yang terkandung di dalam amalan pengilangan baik atau GMP, peraturan-peraturan penyediaan yang terdapat di dalam farmakopia British (BP) dan farmakopia Amerika Syarikat (USP) dan keperluan pendaftaran yang diperincikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia .
Bagaimanakah Kegunaan Aditif Diluluskan Pihak Berkuasa?
Pertama sekali, aditif mestilah mampu memberi kesan seperti yang diharapkan terhadap makanan dan ubat-ubatan. Kajian-kajian menggunakan haiwan perlu dilakukan bagi memastikan bahawa pengambilan aditif, sama ada bagi jangka masa pendek atau panjang, tidak menjejaskan kesihatan atau mencetuskan penyakit. Walaupun kepastian mutlak bahawa sesuatu bahan aditif adalah selamat tidak mungkin diperolehi, namun maklumat daripada kajian terhadap haiwan boleh menjadi asas yang kuat bagi mendapatkan kelulusan penggunaanya.
Pertama sekali, aditif mestilah mampu memberi kesan seperti yang diharapkan terhadap makanan dan ubat-ubatan. Kajian-kajian menggunakan haiwan perlu dilakukan bagi memastikan bahawa pengambilan aditif, sama ada bagi jangka masa pendek atau panjang, tidak menjejaskan kesihatan atau mencetuskan penyakit. Walaupun kepastian mutlak bahawa sesuatu bahan aditif adalah selamat tidak mungkin diperolehi, namun maklumat daripada kajian terhadap haiwan boleh menjadi asas yang kuat bagi mendapatkan kelulusan penggunaanya.
Dalam pada itu, permonitoran atau kawalan semasa terhadap bahan-bahan
aditif yang diluluskan sentiasa dilakukan dengan meninjau sebarang
laporan tentang kesan mudarat atau kesan sampingan berkaitan bahan
tersebut. Bukti kukuh tentang kesan bahaya sesuatu bahan akan dijadikan
asas pengharaman penggunaannya.
Contohnya, baru-baru ini kerajaan telah mengharamakan penggunaan
nitrofuran sebagai salah satu aditif yang digunakan dalam industri
penternakan, terutamanya ayam. Banyak laporan dari beberapa buah negara
maju yang menunjukkan bahawa penggunaan bahan ini boleh menjejaskan
kesihatan pengguna.
Aditif sulfit pula yang pada suatu masa dahulu digunakan untuk
mengawet buah- buahan kering dan sayur-sayuran, telah didapati boleh
membahayakan sesetengah pengguna yang alah terhadap bahan ini. Kes-kes
kejutan yang membawa maut dan serangan lelah teruk membuktikan betapa
bahaya bahan ini. Justeru itu, sulfit diharamkan penggunaanya untuk
tujuan di atas. Demikian juga dengan penggunaan asid benzoik di dalam
cili boh. Kandungan asid yang berlebihan di dalam sediaan cili boh telah
mengganggu kesihatan ramai pengguna. Dengan itu, kerajaan telah
mengarahkan supaya bahan ini digunakan secara berhati-hati.
Adakah Aditif Semula Jadi Lebih Selamat Daripada Aditif Sintetik?
Aditif semula jadi diperolehi daripada sumber-sumber asli, contohnya
lesitin daripada kacang soya dan jagung atau serbuk pewarna bit daripada
lobak bit. Aditif sintetik pula dihasilkan melalui tindak balas kimia.
Ketulenan aditif sintetik mudah dikawal semasa pembuatan atau
pengilangannya. Sebenarnya aditif sama ada semula jadi atau sintetik
adalah bahan kimia. Vitamin C atau asid askobik semula jadi di dalam
sebiji buah oren, umpamanya sama sahaja dengan Vitamin C yang dihasilkan
di dalam makmal kimia. Jadi aditif semula jadi tidak semestinya lebih
selamat daripada aditif sintetik.
Apakah Aditif Yang Dikaitkan Dengan Kesan-kesan Sampingan
Yang Kurang Menyenangkan Dan Adakah Kesan-kesan Ini Mampu Menjejaskan
Kesihatan?
Antara aditif yang dikaitkan dengan kesan sampingan yang kurang
selesa ialah pewarna FD&C Yellow No.5 atau tartazin. Tartazin
(E102)dilaporkan menyebabkan gatal-gatal kulit yang amat sangat
(urticaria) serta pembengkakkan sesetengah tisu lembut seperti kelopak
mata, bibir, lidah dan tangan.
Namun demikian, didapati hanya segelintir populasi yang alah
terhadapnya iaitu kurang daripada 0.01 peratus. Oleh sebab itu,
penggunaan tartazin masih dibenarkan. Namun demikian, kewujudan tartazin
dalam makanan atau ubat-ubatan mestilah disenarikan pada label
sediaan-sediaan tersebut, agar mereka yang alah terhadapnya dapat
mengelak daripada memakannya.
Bahan pemanis berkalori rendah aspartam, pernah dilaporkan membawa
kesan sampingan mudarat kepada pengguna. Tetapi permonitoran berterusan
pihak Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat selama lebih
sepuluh tahun gagal memperolehi bukti kukuh tentang kesan bahaya bahan
ini. Demikian juga halnya dengan sesetengah aditif makanan yang
dicampurkan ke dalam makanan ringan untuk kanak-kanak dan remaja.
Pengaruh kesan hiperaktif bahan-bahan tersebut terhadap pengguna
belum dapat dibuktikan sepenuhnya setakat ini. Malah sebuah panel
perkembangan kanak-kanak Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat
melaporkan bahawa tiada kaitan pengambilan aditif dengan kes-kes
hiperaktif remaja.
Aditif yang sering mendapat perhatian ramai ialah serbuk perasa
monotorium glutamat (MSG). Pada asalnya, bahan ini diasingkan daripada
sejenis rumpai laut. Sekarang MSG diperolehi daripada kanji, gula,
jagung, tebu datau lobak bit. Kesan sampingan yang sering dikaitkan
dengan MSG adalah pelbagai.
Kesan- kesan ini digolongkan ke dalam Sindrom Restoran Cina. Ini
kerana MSG kerap kali digunakan di dalam masakan dan hidangan kaum Cina.
Tanda-tanda sindrom ini termasuk panas badan dan rasa menggelenyar di
bahagian tengkuk dan belakang tubuh, serta perasaan tertekan di bahagian
dada dan muka. Walaupun demikian, kajian saintifik gagal membuktikan
bahawa kesemua gangguan Sindrom Restoran Cina disebabkan secara langsung
oleh MSG. Sebaliknya kajian tersebut mendapati kesan sampingan buruk
hanya dialami segelintir pengguna yang alah terhadap MSG. Justeru itu
MSG tetap dianggap selamat dan sesuai digunakan sebagai aditif makanan.
Walaupun jumlah bahan kimia yang diberi kelulusan untuk digunakan sebagai bahan aditif makanan dan ubat-ubatan adalah agak besar, namun ahli sains, ahli farmasi dan ahli teknologi makanan berpendapat bahawa secara umumnya, bahan-bahan ini tidak mendatangkan kesan sampingan buruk atau mencetuskan penyakit merbahaya seperti barah kepada pengguna.
Hanya segelintir pengguna yang alah terhadap sesetengah bahan aditif terdedah kepada bahaya penggunaannya. Pengguna yang alah dinasihatkan berbincang dengan pakar perubatan tentang aditif-aditif yang perlu mereka hindari. Justeru itu, kes-kes alahan teruk yang dicetuskan oleh aditif dapat dielakkan sekiranya sediaan-sediaan makanan dan ubat-ubatan dilabel dengan jelas dan sempurna.
http://panduanpercuma.info/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan