Assalamualaikum,
Masak lemak ketam memang
makanan kegemaran ramai. Di tambah pula dengan buah munggai atau
sesetengah tempat menyebutnya buah kelor. Orang kata, betapa sedapnya
masakan ni sampai mak mentua lalu pun tak nampak.Iyalah..kalau lalu dari
belakang macamana nak perasan, kan :).
Sebelum tu ada tak
generasi sekarang yang tak kenal dengan buah munggai (sebutan orang
utara) atau buah kelor? Saya kongsikan gambarnya juga di sini. Buah ini
berbentuk kacang dan kulitnya keras dan agak berserat. Kena kupas dahulu
kulit luarnya sebelum mencampurkannya kedalam masakan atau gulai.
Memang siapa yang pernah merasa buat munggai ini tahulah keenakan
rasanya. Kalau di sebelah utara ini selalunya di campurkan dengan masak
lemak telur atau ketam. Di masukkan juga sedikit kacang dhal...hmm
memang sangat sedap.
MASAK LEMAK KETAM DENGAN BUAH MUNGGAI
Bahan A (di tumbuk)
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan B
6 tangkai buah munggai
3 cawan santan sederhana pekat
1 cawan air
1 keping asam gelugur
1 batang serai - di ketuk
Garam secukup rasa
serbuk perasa - (jika suka)
4 ekor ketam - saiz sederhana
Cara Memasak.
1. Tumbuk semua bahan A hingga halus. Kalau nak memudahkan kerja, blender juga boleh, tapi saya lebih suka tumbuk.
2. Masukkan santan ke
dalam periuk dan nyalakan api dapur. Masukkan juga bahan yang di tumbuk
ke dalam santan tersebut dan kacau hingga sebati dan mendidih. Masukkan
juga asam gelugur dan juga serai.
3. Masukkan pula ketam
yang telah di bersihkan satu persatu ke dalam kuah lemak tadi. Masukkan
juga buah munggai yang telah di buang kulit luarnya.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa(jika suka). Renihkan hingga masak dan bolehlah matikan api dapur.
Inilah rupa buah munggai atau kelor bagi yang tidak tahu :)
http://fizalgk.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan