BAHAN-BAHAN:
  • 1/2 ekor ayam
  • 4 cm halia | dikisar
  • 4 ulas bawang putih | dikisar
  • 2 sudu makan cili boh
  • Sedikit garam
  • 1 sudu makan cuka
  • 30 gm garam masala
  • 100 gm dadih
  • Sedikit pewarna merah | dibancuh sedikit air
  • 40 gm serbuk lada putih
  • 1 biji bawang besar | dihiris
  • 10 gm daun pudina
  • 1/2 biji lemon | ambil jusnya
 
 
CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan halia, bawang putih dan sedikit garam.
2. Campurkan cuka, garam masala, lada putih dan dadih.
3. Masukkan sedikit pewarna merah dan cili boh. Gaul sebati dan perap semalaman atau sekurang-kurangnya setengah jam sebelum dipanggang.
4. Panggang hingga ayam masak dan perah jus limau ke atasnya sebelum dimakan. Sediakan bersama hirisan bawang, daun pudina dan sedia dinikmati bersama nasi atau roti nan.
rasa