Perah sedikit limau untuk rasa yang lebih enak. Boleh dimakan bersama nasi atau roti nan
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 ekor ayam
- 4 cm halia | dikisar
- 4 ulas bawang putih | dikisar
- 2 sudu makan cili boh
- Sedikit garam
- 1 sudu makan cuka
- 30 gm garam masala
- 100 gm dadih
- Sedikit pewarna merah | dibancuh sedikit air
- 40 gm serbuk lada putih
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 10 gm daun pudina
- 1/2 biji lemon | ambil jusnya
CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan halia, bawang putih dan sedikit garam.
2. Campurkan cuka, garam masala, lada putih dan dadih.
3. Masukkan sedikit pewarna merah dan cili boh. Gaul sebati dan perap
semalaman atau sekurang-kurangnya setengah jam sebelum dipanggang.
4. Panggang hingga ayam masak dan perah jus limau ke atasnya sebelum
dimakan. Sediakan bersama hirisan bawang, daun pudina dan sedia
dinikmati bersama nasi atau roti nan.
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan