BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
- 3 labu bawang merah | dikisar
- 1 labu bawang putih | dikisar
- 2 batang serai | diketuk
- 2 labu bawang besar kuning | dipotong dadu
BAHAN LAIN:
- 1 kg mihun | dicelur
- 500 gm ayam | dipotong sederhana
- 500 ml air rebusan ayam
- 500 ml air kelapa muda
- 200 ml santan
- 60 ml minyak
- 20 biji cili kering | dikisar
- 5 helai daun limau purut
- 3 sudu makan pes tom yam
- 1 liter air
- Garam, gula dan air perahan limau secukup rasa
- Udang rebus | dijadikan hiasan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (A) sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili dan masak sehingga garing.
3. Kemudian masukkan air, air rebusan ayam, dan air kelapa muda. Biarkan mendidih.
4. Setelah itu, masukkan pes tom yam dan potongan ayam, biarkan mendidih.
5. Kemudian masukkan santan, garam, gula dan perahan air limau. Biarkan mendidih sekali lagi.
6. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan sedia untuk dihidang bersama mihun yang telah dicelur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan