Khamis, 8 Mei 2014

Ramalan Fiksyen Sains Yang Menjadi Kenyataan

 
1.Roket

Jules Verne mencipta sejarah dengan novel beliau pada tahun 1865 From The Earth To The Moon , salah satu contoh terawal fiksyen sains moden. Tidak hanya itu, ramalan futuristik yang menghairankan tepat, meliputi modul lunar, layar solar, dan pendaratan manusia di bulan - lebih 100 tahun sebelum itu "satu langkah kecil bagi seorang lelaki" menjadi kenyataan.
 

 
  

2.Satelit

Lagenda Sci-fi Arthur C. Clarke pernah berkata bahawa apa-apa teknologi yang cukup maju tidak dapat dibezakan dari sihir. Bayangkan, jika anda mahu, seorang lelaki yang mempunyai kuasa untuk membuat suaranya didengar di seluruh dunia sekali gus. Sihir ... atau hanya komunikasi satelit? Satu dekad sebelum pembangunannya, Clarke menulis tentang komunikasi satelit di Wireless World .
  

3.Kapal selam

Apabila buku Verne 20,000 League Under The Sea telah diterbitkan pada tahun 1870, teknologi kapal selam telah wujud sekurang-kurangnya 100 tahun. Subs telah digunakan dengan kejayaan yang lebih atau kurang (walaupun kebanyakannya kurang) semasa Perang Saudara, tetapi pencipta tidak dapat memikirkan bagaimana untuk menggunakan apa-apa selain tenaga manusia untuk menjananya.
  

4.Tilam Air
Mereka tidak mungkin agak glamor sebagai robot, tetapi  waterbeds sebenarnya mula diterangkan dalam tahun1961 oleh Robert Heinlein di dalam novel sci-fi Stranger In Strange Land . Idea tersebut adalah "satu percubaan untuk merekabentuk katil hospital yang sempurna oleh seorang yang telah menghabiskan banyak masa di katil hospital." Waterbed komersial moden yang pertama dicipta 7 tahun kemudian..
  

5.Halimunan

Novella 1897 HG Wells Invisible Men adalah yang pertama menceritakan hal halimunan di masa akan datang..Dalam kehidupan sebenar, kita kini mempunyai pesawat stealth - yang tidak dapat dilihat dengan radar dan  metamaterial cloaking , bahan yang mampu untuk membengkokkan bahagian spektrum cahaya mengelilingi dirinya dan oleh itu terus kekal tidak kelihatan dengan mata kasar. Oleh kerana aplikasi ketenteraan, sejauh mana kebenarannya di sini tidak diketahui dan mungkin sangat rahsia. Khabar angin tentang kereta kebal yang tidak dapat dilihat mungkin dalam pengertian literal dan bukan hanya disebabkan oleh apa yang dikenali sebagai e-penyamaran yang telah menjadi pengetahuan umum.
  

6.Terbang Kereta

Kereta terbang merupakan satu lagi fiksyen sains.  Sekarang, , fantasi menjadi realiti. Pesawat Peralihan Roadable Terrafugia adalah kereta terbang pertama yang boleh dimilik - harga runcit: $ 279,000. Dari kereta ke kapal terbang dan bertukar ke kereta, semua dengan hanya sentuhan  suis, ini adalah mainan untuk ahli eksekutif.
  

7.Makhluk Asing

Walaupun idea "pluralisme kosmik" telah wujud selama berabad-abad, makhluk asing dalam erti kata moden tidak timbul sehingga tahun 1800-an. Novel 1898 HG Wells 'The War Of The World menggambarkan masa yang menakutkan, walaupun, pada akhirnya, makhluk asing telah dihapuskan oleh bakteria bumi. Hari ini, ahli astronomi radio mengesan isyarat daripada tamadun yang lain dan NASA merancang misi ke Marikh atau Europa. NASA walaupun mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan bahaya mikrob extraterrestrial terbebas di Bumi, angkasawan dan sampel lunar telah dikuarantin selepas misi bulan pertama.
  

8.Telefon Bimbit Dan Bluetooth

"Kirk Enterprise; coming Enterprise" - tunggu sebentar, tidakkah beliau maksudkan adalah peranti Bluetooth? Ya, benar! Alat komunikasi beroperasi seperti telefon bimbit moden. 
  

9.Ray Guns

 Satu contoh awal Sinar-haba yang digunakan oleh makhluk asing dalam filem War Of The Worldr. Sekarang, sesetengah laser milik tentera mampu menjatuhkan peluru berpandu. Non-lethal sonic gun, seperti Long Range Acoustic Device, akan digunakan oleh tentera untuk melindungi Sukan Olimpik 2012.
  
10.Robot
Rossum's Universal Robots arahan Karel Apek pada tahun 1920, memperkenalkan manusia tiruan dan memperkenal perkataan 'robot'.Pada penghujung nya robot itu memusnahkan dunia seperti yang kita ketahui.Mujurlah ia hanya sekadar sains fiksyen..Tetapi robot memang menjadi sebahagian daripada kehidupan pada masa kini. Dari alat penyedut hampagas automatik sehingga ke kapal terbang tanpa juruterbang,dan Robot seperti manusia yang diberi nama ASIMO
 abusyahirah.blogspot.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...