Bahan Kisar:
1 kg ikan di potong mengikut kita
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
20 tangkai lada kering(sekiranya mahu pedas tambah lada)
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
11/2 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
4 ulas bawang putih
1 kg ikan di potong mengikut kita
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
20 tangkai lada kering(sekiranya mahu pedas tambah lada)
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
11/2 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
4 ulas bawang putih
Bahan Tumis :
2 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)
1 sudu besar pes asam jawa ] campurkan dengan 1 cawan air
800 ml / 3 cawan air
2 biji tomato ] potong 2 atau 4
2 batang terung dibelah ..
10 biji bendi
2 tangkai bunga kantan ] dipecahkan
2 sudu teh garam atau secukup rasa
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
Sedikit minyak untuk menumis
Cara2 :-
- Panaskan minyak dalam periuk.
- Tumis bahan tumis sehingga naik baunya.
- Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi.
- Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.
- Masukkan ikan, bunga kantan dan air.
- Kacau rata dan masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi.
- Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit.
- Kemudian, masukkan tomato.
- Biarkan ia mendidih sebentar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan