Resepi Ikan Goreng Cucur mudah dan segera.
Ikan Kembung di goreng bersama Tepung Gandum dan di gaul dengan bawang,
daung kari, telur dan limau kasturi sebagai bahan asas.
Oleh : bukuresepi
Masa:
- Penyediaan: 15 minit | Memasak: 10 Minit | Keseluruhan: 25 minit
Bahan-Bahan:
-
- Ikan kembung (dibelah ditengah)
- Tepung gandum
- Bawang Besar/merah ( potong halus/tumbuk pun ok)
- Sedikit daun kari
- Telur
- Secubit Serbuk kunyit
- Cili api (optional
- Limau kasturi
Cara Membuat:
-
- Gaulkan semua bahan macam kita nak buat cucur tu dengan menambah sedikit air mengikut kesesuaian.
- Tambahkan telur, serbuk kunyit, garam, serbuk perisa (terpulang nak letak ke tak) dan gaul sehingga sebati.
- Panaskan minyak dengan api yang kecil.
- Celup ikan kembung tadi kedalam adunan dan goreng..
- Hidangkan dan bolehlah perah limau kasturi di atas ikan tadi. (tak nak pun boleh)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan