Ahad, 11 Mei 2014

Resepi Ikan Goreng Cucur

Ikan Goreng Cucur
Resepi Ikan Goreng Cucur mudah dan segera. Ikan Kembung di goreng bersama Tepung Gandum dan di gaul dengan bawang, daung kari, telur dan limau kasturi sebagai bahan asas.
Oleh :
Masa:
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 10 Minit | Keseluruhan: 25 minit 
 
 
Jumlah Hidangan : 3

Bahan-Bahan:

  • Ikan kembung (dibelah ditengah)
  • Tepung gandum
  • Bawang Besar/merah ( potong halus/tumbuk pun ok)
  • Sedikit daun kari
  • Telur
  • Secubit Serbuk kunyit
  • Cili api (optional
  • Limau kasturi

Cara Membuat:

  1. Gaulkan semua bahan macam kita nak buat cucur tu dengan menambah sedikit air mengikut kesesuaian.
  2. Tambahkan telur, serbuk kunyit, garam, serbuk perisa (terpulang nak letak ke tak) dan gaul sehingga sebati.
  3. Panaskan minyak dengan api yang kecil.
  4. Celup ikan kembung tadi kedalam adunan dan goreng..
  5. Hidangkan dan bolehlah perah limau kasturi di atas ikan tadi. (tak nak pun boleh) 
 http://iresipi.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...