Rabu, 7 Mei 2014

Resepi Best - Roti margarine crispy

satu lagi cara nak makan roti jika jemu makan cara biasa 
 
Jom layan dan cuba buat....... pasti habis ......minum pula dengan kopi panas......ummphhh 
 


 
beli sebuku roti, sebekas margarine, sepeket gula perang halus, serbuk kayu manis...itu aje bahannya...:)
 
 
potong kulit tepi roti...campurkan sedikit serbuk kayu manis ke dalam gula perang dan gaul rata...
alas bekas tahan panas (tin utk bakar kek pun boleh) dengan kertas aluminium...
sapu margarine pada kedua-dua permukaan roti sepenuhnya, taburkan gula perang hingga rata...nak senang letak gula perang dalam bekas lebar, kemudian tekap aje roti atas gula tu...susun atas aluminium foil...buat hingga habis...hasilnya adalah seperti foto di atas...bila dah susun kemas sapu marjerin rata-rata bahagian atas dan tepi kiri kanan roti....kemudian taburkan gula atas dan tepi kiri kanan (guna silicone spatula yang lembut tu, senang buat kerja)

  
bakar dalam preheated oven pada suhu 190C selama 20 ke 30 minit atau sehingga roti kelihatan keperangan....jika bakar lebih lama ia akan lebih crunchy....keluarkan dari oven dan hidang terus masa tengah hangat tu (potong tengah roti jika lebar sangat)...tarik keluar satu-satu dan terus ngap aje...heheehe...

bahagian dalamnye soft, bahagian tepinya crunchy...enak rasanya.....:)
sesuai untuk minum petang atau supper tengah malam...kawankan dengan teh o panas atau kopi o panas...yummeh!!!
 http://www.koleksi1001resepi.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...