satu lagi cara nak makan roti jika jemu makan cara biasa
Jom layan dan cuba buat....... pasti habis ......minum pula dengan kopi panas......ummphhh
beli sebuku roti, sebekas margarine, sepeket gula perang halus, serbuk kayu manis...itu aje bahannya...:)
potong kulit tepi roti...campurkan sedikit serbuk kayu manis ke dalam gula perang dan gaul rata...
alas bekas tahan panas (tin utk bakar kek pun boleh) dengan kertas aluminium...
sapu margarine pada kedua-dua permukaan roti sepenuhnya, taburkan gula
perang hingga rata...nak senang letak gula perang dalam bekas lebar,
kemudian tekap aje roti atas gula tu...susun atas aluminium foil...buat
hingga habis...hasilnya adalah seperti foto di atas...bila dah susun
kemas sapu marjerin rata-rata bahagian atas dan tepi kiri kanan
roti....kemudian taburkan gula atas dan tepi kiri kanan (guna silicone
spatula yang lembut tu, senang buat kerja)
bakar dalam preheated oven pada suhu 190C selama 20 ke 30 minit atau
sehingga roti kelihatan keperangan....jika bakar lebih lama ia akan
lebih crunchy....keluarkan dari oven dan hidang terus masa tengah hangat
tu (potong tengah roti jika lebar sangat)...tarik keluar satu-satu dan
terus ngap aje...heheehe...
bahagian dalamnye soft, bahagian tepinya crunchy...enak rasanya.....:)
sesuai untuk minum petang atau supper tengah malam...kawankan dengan teh o panas atau kopi o panas...yummeh!!!
http://www.koleksi1001resepi.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan